23. 5. 2021

Bořeň 22.5.2021

Pohled směr Most
Paní Lékárníková fotí bořeňskou astru.
Maskot turistického pochodu
Bílina
Vrcholové foto




Bořeň (539 m.n.m.) je nejepičtější kopec Českého Středohoří. Není jako většina tamních kopců porostlý lesem a stepí, ale je to znělcová kupa se skalním městem a horolezeckými terény. Tak dlouho jsme kolem ní jezdili do Německa, až jsme se v roce 2020 na ni s Markem odhodlali vylézt a letos jsme se snažili zlanaři i ostatní, aby poznali, jak je to krásnej kopec. Bohužel z Plzně necelé 2 hodiny autem, z Prahy je to o trochu blíž.
22. května za námi přijely Hanka se Zuzkou, abychom jeli jedním autem. Bára sama vyrazila z Prahy.Sešli jsem se u Chaty pod Bořní.
Počasí bylo naštěstí objednané. Letošní jaro je jinak velice studené a pořád prší.
Na kopci bylo docela dost lidí, protože se tam pořádal nějaký turistický pochod. Kontrolu na vrcholu s razítky hlídal typický horský svůdce (65+). Moc si s námi chtěl povídat a laškovat.
Zuzka bude mít nejlepší fotoherbář ze třídy, protože kromě všudypřítomné tařice jsme našli ještě odkvetlé koniklece, kopytník evropský, kandík psí zub, smolničku obecnou a samozřejmě endemickou bořeňskou astru. 
Po sestupu jsme přejeli jedním autem do Lázní Bílina. Z původních lázní funguje pouze stáčírna Bílinské kyselky a Zaječické hořké. Zbytek objektů chátrá. V parku mají jinan a liliovník tulipánokvětý a taky Lesní kavárnu. Tam jsme výlet ukončili sladkou tečkou. Bára si vytvořila skupinu A a šla si ještě prohlédnout centrum Bíliny.
Bořeň od lázní

Lesní kavárna z roku 1892

Bořeňská astra - hvězdnice alpská (Aster alpinum) 

 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat